Därför kan du inte låta bli true crime

Dras du mot true crime-programmen när du ska välja något på streamingtjänsterna? Du är inte ensam. Men varför väljer vi att se läskiga brott som underhållning? Här är de fem viktigaste anledningarna.

1. Varför? 💭

Vi vill förstå varför någon kan göra riktigt vidriga handlingar och ingen förstå hur någon kan låsa in andra människor. Alla undrar vi hur gärningspersonen tänker, fanns det tidiga tecken, hade hen en svår barndom och varför ingrep ingen? True crime är en studie i psykologi (och kanske lite därför en studie av ens eget och bekantas psyke).

jeffrey dahmer i true crime-dokumentär

2. True crime ger en adrenalin-rush ⚡

Forskare har visat att läsa om hemska dåd ger oss en adrenalin-rush, precis som när man åker berg och dalbana. Vet du vad som är speciellt med adrenalin? Det är beroendeframkallande. Kommer du ihåg hur man som barn åkte karuseller tills man mådde illa? Jag säger inte att true crime är exakt samma sak men ändå… lite grann samma sak.

3. Vi försöker lösa mysteriet 🕵️‍♀️

Mord är ju mysterier som de flesta inte kan låta bli att försöka lösa när de sitter i soffan. Och visst vill man se om man snabbare än polisen kan hitta gärningsmannen? Hjärnan gillar dessutom tillfredsställelsen i att lösa pussel.

4. Det är roligt att vara rädd… på ett kontrollerat sätt 😨

Mord är läskigt. Eller, för att vara tydlig, förbannat j-a obehagligt. Men mordhistorier är för vuxna vad monsterhistorier är för barn konstaterar en amerikansk kriminolog. Det är ett sätt att hantera det läskiga genom att bara bli lite skrämd när du själv väljer.

5. Storyn i true crime är (sjukt nog) tröstande 😌

Det kanske låter konstigt, men såhär: i true crime händer något hemskt men mysteriet får en lösning: de onda fångas in och rättssystemet, även om det knappast är perfekt, ger dem ett straff. Och det är ändå tröstande att historien slutar någorlunda väl.

Finns det någon punkt jag missat? Lägg ut texten i kommentarerna 👇

/Martina

Ps. Om du vill testa om du kan lösa ett true-crime mord från 1907, klicka här.

Tags: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *