Sherlock Holmes och Suffragetterna! 

Det finns ett väldigt spännande samband mellan fiktionens Sherlock Holms och den brittiska kvinnosaksrörelsen Suffragetterna. Dom var inte bara verksamma på samma plats och vid samma tid. I den här artikeln berättar vi om ett betydligt direktare samband!

Sherlock Holmes

 Det är i novellen ”Det tomma huset” som vi för första gången stöter på den kampsport som Sherlock Holmes utövar. I novellen berättar Sherlock Holmes att det tack vare hans träning i ”Baritsu” som han överlever  Professor Moriarty lömska mordförsök i Reichen Falls.

We tottered together upon the brink of the fall. I have some knowledge, however, of baritsu, or the Japanese system of wrestling, which has more than once been very useful to me. 

Sir Arthur Conon Doyle, Det tomma huset (1903)

Namnet ”Baritsu” är en felskrivning av ”Bartitsu”. Sir Arthur Conan Doyle, författaren till Sherlock Holms plockade med all säkerhet upp ”Bartitsun” från ett repotage i London Times. Kampsportsstilen ”Bartitsu” sattes ihop av britten Edward William Barton-Wright. Barton-Wright var en pionjär inom europeisk kampsport, boxning och gymnastik.

från www.urbantravelblog.com

Stilen Bartitsu var en kombination av fransk kickboxning (Savette), boxning, käppfäktning och jujutsu. Barton-Wright hade bott i Japan under några år i slutet av 1800-talet och lärt sig dom första grunderna i jujutsu, närmare bestämt stilarna Fokusan Ryu och Kodokan Judo. Och i början av 1900-talet när det kom japanska migranter till London, var det i Barton-Wrights träningslokal som flera framstående japanska kampsportsutövare samlades. Utövare som  Yukio Tani and Sadakazu Uyenishi.

Kvinnliga pionjärer inom jujutsu

I den här dojon (träningslokal) tränade också Edith Garudd. Hon upptäckte jujutsun i samband med en av Barton-Wrights uppvisningar 1898. Snart anslöt sig också Emely Diana Watts till jujutsuklasserna som flyttades Golden Square i London. På Golden  Square var jujutsuklasserna öppna för både män och kvinnor, varav Garudd och Watts höll i flera klasser. Bland annat klasser för kvinnor som ville lära sig självförsvar eller träna i motions syfte. 1906 släppte Emely Diana Watts boken ”The Fine Art of Jujutsu” och som var en av dom första böckerna på ett västerländskt språk som beskrev jujutsu.

Suffragetterna träder in

1906 anslöt sig Edith Garudd till Suffragetterna. Vilken roll Watts spelade i själva Suffragetterörelsen är okänt. Dojon, blev nu navet för Suffragetternas självförsvarsträning. Här utbildades rörelsens egna livvakter ”Amazonerna”. Beväpnade med suffrajitsu, påkar och till med hårnålar – blev dom ett problem på Londons gator för polisen och för dom män som angriper deras offentliga möten och demonstrationer. Och det är till dojon dom flydde efter kravallerna för att gömma sig för polisen. 

Suffragetternas egna brädspel

Kampsporten spelade inte bara en direkt roll för Suffragetterna på gatorna. Jujutsun (”den mjuka tekniken”) lanserades också som en träning som skulle fostra kvinnor mentalt och fysiskt. 1908 släppte Suffragetterna bräddspelet Suffragetto – ett spel där man bland annat spelar Suffragetterna som använder sig av jujutsu.

/Håkan

ps: Om du precis som Suffragetterna gillar spel och mysterier som utspelar sig i början av 1900-talet, så rekommenderar vi dig att kolla in Mysteriet Monte Carlo – där du och dina vänner, precis som Sherlock Holmes är detektiven.

Tags: , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *