Dömda till halshuggning för kärlek och mord

True Crime. Idag är det ett kärlekspar som ska lägga sig ner på knä framför honom. Dessutom sägs det att de inte är speciellt motvilliga utan tycker tvärtom att det ska bli en befrielse. Det blåser snålt i januari över slätten i Ystad, Malmö Län och han har tagit en sup för att värma upp sig. Men kanske också för att stå ut. Paret är dömda till döden med halshuggning. Han med sig bilan och i eftermiddag ska rackaren gräva ner två avrättade kroppar.

KYRKOKARTAN.SE » Everöds kyrka » Vykort från O. Lilljeqvist, Dals Långed
Everöds kyrka, interiörbild

Giftermålet

Det är förmodligen i Everöds kyrka som Botilda och Ola gifter sig på 1830-talet. Under de gotiska målningarna lovar de att älska varandra i nöd och lust. Däremot ber inte torparen Ola sin hustru Botilda att bli älskad trots att han kommer hemma full och misshandla henne under hela deras äktenskap. Hans våld kommer leda till hennes halshuggning.

Det blir inte en trevlig tillvaro för Botilda och paret har det knapert. De äter sill till frukost, sill till lunch, kvällsmålet består gröt och en sup till Ola. Men en liten förtjänst får dock Botilda in genom att i Efveröd bistå med olika huskurer till hushållen i närheten, kanske kan hon styra över den inkomsten själv?

Romantik uppstår

I april 1849 flyttar en guldsmedsgesäll in hos paret, förmodligen för att få in lite välbehövliga pengar. Ganska snart uppstår romantik mellan Tuve, gesällen, och Botilda. Vad Ola tycker? Han är helt omedveten.

Botilda ser en möjlighet till frihet och att påbörja ett nytt liv med Tuve. För att hon ska bli fri kan hon inte skilja sig, dåtidens lagar kring skilsmässa är stränga och det är i princip omöjligt att få igenom. I bibeln står skrivet: Så är de inte längre två utan ett kött. Vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt. Kort sagt, Sverige en kristen stat där man rättar sig efter bibeln. Giftemålet med Ola är en livstidsdom för Botilda. Om han inte skulle dö förstås.

Förgiftningen

En kväll kräks Ola alldeles förskräckligt, kanske var det något fel på maten han fick? Kanske var smöret härsket? Botilda försöker styra misstankarna bort från toddyn, spetsad med arsenik som hon serverat. Ändå ställer Ola aldrig frågan till Botilda varför Tuve inte blivit sjuk, trots att han till kvällen ätit samma mat som husbonden.

Arsenik och gamla hästar – Lotten

Tuve Marcussen är guldsmedsgesäll och 27 år gammal. Han är vansinningt kär i Botilda och håller med henne om att ingen annan utväg finns på deras kärlek än att röja Ola Hansson är vägen. Problemet är att han inte känner sig som en mördare och fegar ur flera gånger. En gång när han ska välta ett hölass över Ola. En annan gång när Ola vaktar säden på logen över natten och Tuve smyga sig på för att utdela ett slag.

Döden

Mot bakgrund av detta blir stämningen allt mer tryckt hemma i torpet. Slutligen bestämmer Botilda att Tuve och Ola ska möta henne när hon går hem från en av de sjuka hon hjälper med huskurer. Det vill säga, Botilda och Tuve har avtalat att det är då det hemska ska ske, den nionde september år 1849.

Några dagar senare hittas Ola Hansson i en torvgrav med ansiktet sönderslaget. Läkaren konstaterar vid obduktionen att offret har 15 hål i huvudet varav åtta har gått igenom kraniet. Polisen griper omedelbart hustrun och den inneboende.

Ystad deR 15 Sept. En torpare Ola Ilangson i Et- 
'Yeröd. som sedan måndagen saknats, fanns i thorsdags 
liggande i en vattengraf, död. Hufvud och ansigte vo- 
ro illa. sönderslagna, 'i att mannen efter all utseende 
blifvit mördad. på misstankar för mordet harva hans 
hustru jemte en hos dem inucboende dansk gesäll blit- 
vit häktade, (S. T.)

Halshuggning & Giftemål

Det förälskade paret dömd för förgiftningsförsök och dråp, straffet blev döden genom halshuggning. Så småningom går en av parets önskningar i uppfyllelse: de får gifta sig och staten avrättar dem som ett vigt par. Domen verkställs i Ystad år 1851 av skarprättaren för Malmö Län: Anders Pettersson. Det är han som några år senare blir ihågkommen för den avrättning då han kommer till platsen full och har svårt att skilja offrets huvud från kroppen.

1851 januari 15 – Guldsmedsgesällen Jöns Theodor (smeknamn: Tuve) Markusson
Hustrun Botilla Trulsdotter.
För horsbrott samt mord å hennes man. Voro mycket ångerfulla och gingo christligt förenade till döden.

Kvinnor mördar fler än män under 1800-talet

Eftersom det finns extremt få möjligheter för kvinnor att byta liv blir önskningar om ett bättre liv något riskfyllt. Botilda vet med allra största sannolikhet att straffet för mord är döden men väljer ändå att sätta sitt liv på spel för att få ett liv som hon vill ha. Det säger någonting om det liv hon ville bort ifrån.

I statistiken över mördande kvinnor är det vanligaste att kvinnor mördar sina barn eller män, ibland släktingar för någon arvsmässig fördel. Det allra vanligaste tillvägagångssättet är förgiftning. Skulle man räkna in neonaticid (mord på ett nyfött barn inom 24 timmar) i mordstatistiken vid den här tiden, vilket man av någon anledning inte gör, så skulle kvinnor utföra fler mord än män på 1800-talet.


Missa ingen True-Crime-story!

Varannan torsdag mejlar vi ut ett nyhetsbrev med bland annat ett historiskt mord, skriv upp dig!


Här kan du läsa mer om andra True Crime-fall vi har skrivit om: Styckmordet på den rika änkan i Monte Carlo och Änglamakerskorna i Malmö.

Om du vill testa att lösa ett true crime-mord, spela vårt spel: Möllevångskravallerna, 1926.

Om du vill läsa mer om kvinnor villkor och kvinnomord på 1800-talet rekommenderas artikeln: Hat, förtvivlan och kärlek – Kvinnors dödliga våld under senare delen av 1800-talet. Du kan läsa mer om skarprättarnas villkor här.


Källor: Post & Inrikestidningen 1849-09-21, Skånska telegrafen 1849-09-29, Skånska Telegrafen 1849-12-08, historiesajten.se

Tags: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *