Dominion – det bästa spelet för två spelare ✌

Dominion är ett spel som är lätt att lära sig men strategin som gör dig till vinnare är svår att bemästra. Spelet erbjuder nästan oändlig variation genom att man byter ut vilka kort man spelar med varje omgång – inget spel blir riktigt likadant. Målet är att ha så många victory points som möjligt vid spelets slut. Spelet är designat för 2-4 spelare.

Dominion utspelar sig i medeltiden och målet är att bygga ett så bra rike som möjligt. Detta rike är representerat av din kortlek som du bygger genom att köpa kort under spelets gång. För att vinna finns det lite olika strategier som kan sammanfattas i att man antingen fokuserar på sin lek eller på att förstöra motståndarens lek. Såklart behöver man oftast mixa båda strategierna – du vet: lagom, lite av varje och allt det där. 😊

Riktigt störigt är det när motståndaren tvingar en att blanda i ”skitkort” i sin lek.

Vilka kort man kan köpa och hur man kan bygga upp sin lek varierar från spel till spel eftersom vilka kort man spelar med ändras. Inför varje runda så slumpas en kombination av 10 kort fram av 25 möjliga i grundspelet – har man expansioner blir möjligheterna ännu fler. Därför blir ingen runda av Dominion den andra lik.

Så det gäller att kunna svara på sin motspelares attacker och undgå dem.

Spelmekaniken är så pass bra att spelet är kul att spela även om man bara är två spelare, något som många andra spel inte klarar utan kräver oftast att man är tre spelare för bra flow. Det är lika kul att vara tre och fyra spelare i Dominion men det är spelets kvalitéer för två spelare som gjorts att det spelats mycket flitigt här hemma.

Det som gör Dominion svårt är att det är ett spel som handlar om att balansera sin lek, i förlängningen sannolikhet – vilket den mänskliga hjärnan är notoriskt urusel på att förstå. Många jag har introducerat spelet för har faktiskt blivit så lyriska över hur genialt det är att de köpt egna spel strax efteråt.

Vill du finslipa dina strategier men inte har andra spelare i närheten kan du alltid spela gratis på dominion.games – här kan man möta både botar och andra spelare. Och varning, det kan bli riktigt beroendeframkallande 😎

Dominion har sitt eget community och universum. Det finns mängder av strategiartiklar, forum , accessoarer, appar, världsmästerskap (senast vann tyskarna!). Börjar man gräva i det där är det lätt att börja prata i lite obegripliga termer:”Snart är det nog dags för mig att greena min engine”, ”jag tror jag kör Big Money-strategin där här gången”, ”Village och Smith är ju alltid en vinnande kombination”. 🤓 Dominion är ett spel med djup men går lika bra att bara spela som det är.

Så spelar du Dominion

Nedan är kort beskrivning av Dominions regler. Ett litet förbehåll bara: Ursäkta svengelskan, jag har behållit en del engelska-benämningar för att det ska bli lättare att hänga med när man sitter med spelet som inte finns på svenska (än?) 🤞

Komponenter

Spelet består av 500 kort (och en massa expansioner man kan köpa till så småningom!). Det finns tre stora högar med Treasure-kort: koppar, silver och guld. Det finns mindre högar av varje Victory-kort uppdelat i Province’s, Duchy’s och Estates. Det finns 30 Curse-kort och 250 Kingdom-kort, 25 olika sorter.

Gör i ordning spelplanen

Lägg Treasure-korten på bordet, en hög för varje valör. Bredvid dem placerar du Victory-korten. För två spelare, placera åtta vardera av Victory-korten. För tre eller fyra spelare, använd istället 12 av vart och ett av dessa segerkort. Placera Curse-korten på bordet, 10 för varje spelare utöver den första.

Slutligen väljer ni 10 Kingdom-kort att placera på bordet. Använd en app för att slumpa för dessa eller välj några av de föreslagna set:en som finns i reglerna. Jag tycker det är bäst att ordna korten i stigande ordning på inköpskostnaden.

Varje spelare får sju koppar och tre Estates som startlek. Dessa Estates kommer från korten i lådan och inte från den hög som redan finns på bordet. Varje spelare blandar sina kort, drar fem kort och spelet börjar med den som väljs som startspelare.

Spela!

Varje spelare har fyra faser under sin tur. Det kan vara till hjälp att komma ihåg förkortningen ABCD, som står för ”Action, Buy, Cleanup, och Draw”:

Action

Du kan spela ett actionkort från din hand. Följ anvisningarna på kortet, som kan instruera dig att dra ytterligare kort, få extra pengar till din kommande köpfas eller ge dig extra actions för att spela ytterligare actionkort.

Buy

Du kan köpa valfritt kort i en hög på bordet. För att göra det, spela ett Treasure-kort från din hand tills värdet är minst lika högt som inköpspriset för det kort du vill köpa.

Cleanup

Kortet du köpte, alla kort som du spelade och alla kort som finns kvar i din hand placeras i din discardpile med framsida uppåt.

Draw

Dra fem kort från din deck (högen med baksidan uppåt) för att fylla på din hand. Om det inte finns tillräckligt med kort i din kortlek, blanda din discardpile och den blir grunden för din deck.

Vem vinner?

Spelet avslutas när den sista Provinsen köps eller när tre Kingdom-högar är tomma. (I ett spel för fyra spelare är det över när fyra högar är tomma.) Spelare räknar Victory pointsen i sina deck och spelaren med flest poäng vinner. Vid oavgjort förlorar den som startade spelet först.

Har du några bra tips på spel för två spelare? 😊 & 😊

Tags:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *