Då var annonser för kondomer förbjudna 🧐

Visste du att det har varit förbjudet att prata om kondomer? Detta för att politikerna 1910 förbjöd att prata om hur barn blev till och hur man kunde skydda sig från oönskade graviditeter. Lagen infördes eftersom de trodde att detta skulle få folk att välja bort ett ”ett lättsinnigt och njutningslystet levnadssätt”.

⚡ Resultatet blev att över en natt blev flera aktivisters tal och pamfletter olagliga. Tidningarna fick dessutom passa sig för vad de tryckte för annonser. Detta eftersom att upplysa allmänheten om hur barn blev till ansåg lagstiftarna vara “osedligt”.

Så undgick annonserna för kondomer att bli upptäckta 🤨

Som ett resultat av lagen fick annonsörerna klura ut nya sätt att säga att de sålde kondomer utan att säga det rätt ut. Ett sätt att gör det var att göra det med hjälp av nya ord och benämningar.

Därför skrev man istället ord som:

🥖 “Franska gummivaror”,
😷 “Hygieniska gummiartiklar”.

Ofta sålde herrfrisörer kondomer.

annons för kondomer från tidigt 1900-tal
Annons från Malmö

Preventivmedelslagen tas bort 👮‍♂️

Efter 28 år, 1938 försvinner lagen. Detta tack vare alla de som inte var rädda berätta för allmänheten hur barn blev till och hur man kunde bli förälder när man själv ville.

🚂 Även om sexualupplysning inte var tillåtet åkte de land och rike runt för att hålla föredrag och prova ut pessar (ett preventivmedel för kvinnor). Till slut blev lagen verkningslös och de flesta politiker hade ändrat åsikt.

Detta gjorde aktivisterna för att:
Ingen skulle bli förälder mot sin vilja
Att alla barn som kom till världen skulle vara efterlängtade.

De som då, RFSU, kämpade för att få prata om bland annat kondomer kämpar idag för att kondomen ska användas mer.

På så sätt visar den svenska kondomhistorien att lagligt och moraliskt inte alls är samma sak. Därför kan välmenande politiker göra brottslingar av de som vill göra något bra.

/Martina

PS. Om du vill utreda ett historiskt mord från tidigt 1900-tal baserat på en sann historia rekommenderar jag Mysteriet i Monte Carlo. Mycket story och fysiska bevis hem i brevlådan: gift, fingeravtryck och du får förhöra vittnen i realtid. Perfekt present till någon som älskar true crime.

PS2. Visst har RFSU’s grundare, Elise Ottesen Jensen, ett inspirerande motto 👇

Tags:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *