Hokkaido – enkelt spel för minst tre personer

Döm min förvåning när Lidl en vecka hade köpt in en pall med brädspel. Och inte vilka brädspel som helst utan spel med bra kvalitet. Jag köpte Hokkaido för en hundring och tvingade min sambo att spela med mig samma kväll.

Spelet är ett spel där varje spelare bygger sin egen karta. I slutet räknar spelarna ihop vem som har flest poäng och denne vinner. Den erfarna spelaren kanske tänker ”Inte helt olikt Carcassone”. Jag håller helt med. Skillnaden är att varje spelare har full kontroll över sin egen karta istället för att bygga på en gemensam karta. Temat på spelet är japanskt men storyn bakom tar ingen plats annat än som kuliss.

Hokkaido - Lautapelit | Science Fiction Bokhandeln

Spelet spelas i omgångar. Varje omgång gör man två saker

  1. Dra och välja kort
  2. Bygga kartan

Man spelar 12 sådana här omgångar och sedan räknar man ihop vems kartan som innehåller mest poäng. Och som vanligt, den med mest poäng vinner!

Vad tyckte vi om Hokkaido?

En risk med Hokkaido på två personer är att man spelar genom bygger kartor bredvid varandra. Men däremot känner man inte att man spelar mot varandra. Varje drag gör inte superskillnad och tvingar inte riktigt motståndaren att regera, tyckte jag i alla fall. Därför blev det lite tråkigt framåt omgång nio.

När vi spelat klart snackade vi igenom spelupplevelsen, och det känns som att spelet nog är bättre på tre spelare. Förmodligen kan man då påverka varandra lite mer och i dra-fasen sno åtråvärda kort för varandra. Tävlingen om resurser tycker jag är spelets kärna och för att få till dragkamp ska man nog vara tre spelare.

Speltiden är perfekt däremot, enkelt att sätta upp och snabbt att komma igång. 30 minuter är alldeles lagom för den här typen av spel. Boxen innehåller många smådelar så detta är inget man spelar på tåget. Däremot spelar jag det gärna vid köksbordet medan vi väntar på maten.

Du kan läsa mer om Hokkaido på BoardgameGeek. Ett bra spel för två personer som vi tidigare tipsat om är Dominion eller spela ihop på distans i mobilspelet AmongUs. Har du vad som krävs för att lösa ett mord: spela Mysteriet i Monte Carlo – spelet är baserat på en sann historia.Tags: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *