Karl Bertil Jonsson i verkligheten – möt prästen Hagbard Isberg

Varje jul flockas tittarna framför “Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton”. Det är en berättelse om en välbeställd pojk som bryter mot ett par regler för att följa sitt hjärta. Han får sin mor att gråta och sin far att koka av ilska när han avslöjar att han stulit från de rika för att ge till de fattiga.

Verklighetens Karl Bertil Jonsson föddes på 1800-talet i Malmö och hette Hagbard Isberg. Däremot stal han inte men bröt istället mot moral och förväntningar genom att stå upp för de oäkta barnen.

På julafton väcker fattigdomen hans medlidande

Verklighetens Karl Bertil Jonssons ömma moder, var handlingskraftig och visste vad hon tyckte var rätt. Så här beskriver Hagbard Isberg en jul i början av 1890-talet när han och hans mor bär ut korgar med mat till de fattiga:

”Komna dit gick vi in genom en dörr, passerade en mörk gång och kom ut på en liten dyster gård – Inte vet jag hur mor skaffade alla dessa adresser … Omedelbart innanför dörren var köket, otroligt litet, otroligt fattigmärkt. En äcklig lukt slog emot oss. I dörröppningen mellan köket och det lilla rummet därinnanför stod, med ryggen mot dörrposten, en berusad man, som utslungade namn från avgrunden i snabb följd och med de knutna nävarna utdelade slag på slag. På knä framför honom på tröskeln låg en utmärglad kvinna med ett gråblekt ansikte, som i bön om förskoning var vänt upp mot honom. I rummet därinne, i ljuset från en taklampa med fotogenbehållare och en stor plåtskärm, några smutsbleka barn uppkrupna på en soffa, förtvivlat skrikande: Far! Far!”

Modern: Försök hjälpa de olyckliga

Den fattigdom som sjuårige Hagbard Isberg såg är mycket ruskigare än den Karl Bertil Jonsson möter. Men hur andra lever gör stort intryck på lille Hagbard. Hans moder inskärper ”Hagbard, när du blir stor, ska du försöka hjälpa sådana, som är olyckliga.”

När fadern senare på julafton läste julevangeliet bleknade bilden av Maria och istället såg han kvinnan han mött tidigare den dagen. Istället för Josef såg han den fulla mannen och änglasången förbyttes mot barnens förtvivlade rop.

Samma kväll svor Hagbard Isberg för första gången. Han svor att hjälpa de olyckliga.

Prästen som kämpade för “oäkta barn”

Hagbard växte upp och valde att bli präst. I sin roll som en kyrkans man tog han kärleksbudskapet på stort allvar. Det ledde till att han kämpade mot fattigdom, orättvisor och att han stod på barnen sida. Att samhället särbehandlade barn födda utanför äktenskapet, så kallat “oäkta barn” tyckte han var hemskt. I samhället var sådana barn inte önskvärda, och redan 1905 argumenterade han för deras rätt.

I grunden är barnen en gåva från gud menar Isberg. På ett möte kallar han barn för den “högsta gåfvan”. För publiken argumenterar han livligt att föräldrarna visserligen begått en synd som haft sex utanför äktenskapet men att samhället inte ska straffa barnen. Uppfordrande citerar han Jesus när det gäller samhällets behandling av de oäkta barnen: “Må den som är utan synd kasta första stenen.” och manar till barmhärtighet om de små.

Isberg avslöjar änglamakeri och vanvård

I predikan, i tidningar, på möten och i roller som inspektör inom barnavården kämpade han för alla de barn som ännu inte hade en egen röst. I sin roll som präst uppdagade han en ruskig “änglamakarhistoria” år 1912. Hans envisa engagemang avslöjade ett par som “gjort” barn till änglar genom vanvård.

Men detta var inte hans enda avslöjande. Som inspektör på förlossningshem avslöjar han under 20-talet så kallade vanvårdsnätverk som satt i systemet att tjäna pengar på de oäkta barnen. Han rapporterar om ett system där de offentliga främst försöker undvika kostnaderna för att ta hand om barnen och inte sätter deras bästa främst.

Precis som Karl Bertil Jonsson använde ädla ideal och Robin Hood som inspiration, så var Jesus och kärleksbudskapet Hagbard Isbergs rättesnöre. Kanske borde ett adventsljus tändas för de båda?


Snart släpps Fallet med de försvunna barnen där råkar du på Hagbard Isberg när du utreder ett barns försvinnande. Här kan du boka biljetter till eventet i Katrineholm – snart kommer vi lansera flera städer.

När du och dina detektiver börjar nysta i fallet det till ett mycket större avslöjande än ni någonsin kunnat ana. Dessutom kommer utredningen ställa er inför ett svårt val…

Detta är den sanna historien bakom ett av Sveriges mest fruktansvärda fall.

Fallet med de försvunna barnen berättar den glömda historien om svensk fosterbarnsindustri och dess förödande konsekvenser. Det är en smärtsam berättelse från Sveriges förflutna som lägger grunden till att landet förändras, radikalt. Sverige blir mycket bättre.


Stort tack till Fotevikens museum’s blogg som delade med sig av anekdoten från Hagbard Isbergs självbiografiska bok  ”Syner, drömmar, verklighet”.

I boken ”Fosterbarn i tid och rum”, skriven av flera forskare, kan man läsa mer om Hagbards avslöjanden på förlossningshem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *