Recension: Sherlocked – Irene Adler i Malmö

Svårighetsgrad: 2/5
Optimal gruppstorlek: 2-3
Skoj: 3/5
Pris: 295:- per spelare

Sherlocked har funnits ett par år och var de som var först med escape rooms i Malmö. När rummen hade premiär var det en omedelbar succé. Sherlocked har idag vad man kallar ”Classic escape room” och ”Real life escape adventures”. Klassiska escape room är precis vad det låter som: gruppen blir inlåst i ett rum och ska lösa gåtor för att ta sig ut. Ett Real life escape adventure har också en gåta som ska lösas men innehåller skådespelare och rör sig i en hel lägenhet. Rummet Irene Adler är ett klassiskt escape room och vi valde det eftersom det passar bra för två personer.

Allting på Sherlocked relaterar till Sherlock Holmes-universum och all inredning är sent 1800-tal. Därför kommer man som spelare inte träffa på utrustning att spela med som inte är tidstypisk (nja… inte helt sant ska det visa sig).

Så här beskriver Sherlocked bakgrundshistorien: ”En kvinna vid namn Irene Adler åkte på en resa till Skandinavien. Irene är känd för att ha överlistat Sherlock Holmes under flera tillfällen, men trots hennes kärlek för bedrägeri så hade Irene även en passion för Teater och Opera. Som högt eftertraktad opera-sångerska reste hon världen runt, men den här gången ryktas det om att Irene var i Skandinavien av en helt annan anledning. Vissa påstår till och med att hon stal något väldigt värdefullt… ” Här finns mer om Irene Adler på wikipedia.

På Sherlocked tar en något stressad spelledare emot oss, hon är trevlig och tidstypiskt klädd. Kul!

När vi blir insläppta i rummet så kliver vi rätt in i Sherlocked-universumet och möts av kläder och möbler i 1800-tals stil. Kring fönsterna hänger gardiner i tung sammet och guldtofsar.

Typ såhär, fast såklart inte en bild från rummet men stämningen är likadan.

Storyn håller genom alla gåtorna en bra röd tråd men, i vår smak, så är de lite väl enkla. Detta bekräftas av highscore-listan då en del laget klarat rummet på 26 minuter (man har ju som bekant 60 minuter på sig!). Rummet innehåller också få överraskningar eller andra saker utöver det vanliga. Vissa detaljer har också inte fått mycket omsorg, exempelvis plastdekorationer (fanns väl ändå inte på 1800-talet?) som är lite trista.

Optimal storlek på gruppen som spelar rummet är nog 2-3 personer eftersom man ofta måste lösa en gåta i taget för att komma vidare. Om man är fler kan det finnas en risk att alla inte har en uppgift att lösa hela tiden.

Allt som allt är det ett klassiskt, gediget rum som är perfekt för den som testat ett eller två rum innan. Den som löst uppåt 10 rum har istället god chans att hamna högt på high score listan.

Svårighetsgrad: 2/5
Optimal gruppstorlek: 2-3
Skoj: 3/5
Pris: 295:- per spelare

Tags: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *