Så fångades seriemördaren ’Saturday Night Strangler’ med en biltjuvs DNA trettio år efter brotten

Under 70-talet härjade en seriemördare i Wales som kallades Saturday Night Strangler, fallet gäckade poliserna och mördaren fångades aldrig. Däremot lämnade han spår efter sig som skulle fälla honom 30 år senare.

Det är gärningsmannen bakom ett flertal bilstölder som kommer leda till att polisen röjer seriemördaren identitet. För att avslöja mördaren tar polisen till helt nya metoder de aldrig använt förut.

Saturday Night Stranglers offer

Den 14 juli 1973 försvinner 16-åriga Sandra Newton. Några dagar senare hittas hon mördad några kilometer från Port Talbot i Wales, Storbritannien.

Två månader senare, 16 september 1973 försvinner två tonårstjejer: Geraldine Hughes och Pauline Floyd, båda 16. De hittas mördade vid ett skogsområde, ett par kilometer från staden Port Talbot.

Gemensamt för alla tre offren är att de blivit strypta efter att liftat hem efter en utekväll och att mördaren utsatt flickorna för sexuellt våld där mördaren lämnat DNA efter sig.

Utredningen på 70-talet

Polisen kopplar inte ihop de två morden utan utreder de parallellt. Tidigt i utredningen fokuserar utredarna på en bil som vittnen sett, en Austin 1100. Problemet var bara att 10 000 personer kring Port Talbot ägde en sådan bil. I sina efterforskningar hittar polisen några intressanta profiler men utredningen kommer inte vidare. Man hittar inga bevis och misstänkta personer har alibi.

undefined
En vit Austin 110

En ägare av en Austin 1100 får alibi av sin gravida fru. När polisen frågar ägaren om bilen visar han dem en bil som står uppställd på tegelstenar utan hjul och hävdar att den inte gick att använda för några dagar sedan, alltså skulle den inte varit körbar på mordkvällen.

Några dagar senare fastnar bilens ägare, Joseph Kappen, i en bilkontroll vilket motbevisar det han sagt till polisen. Trafikpolisens upptäckt får mordutredningen aldrig reda på.

Saturday Night Strangler-utredningen återöppnas

Trettio år senare: i början av 2000-talet återöppnar polisen fallet eftersom DNA-tekniken tagit så stora kliv framåt. Det första som händer är att labbet kopplar ihop de två fallen med Newton och Hughes & Floyd eftersom samma DNA finns i båda fallen.

Utredningen startar med att identifiera intressanta 35 000 personer. Problemet är bara att det finns budget till att DNA-testa 500 personer. Polisen anställer då en psykologisk profilerare för att få ner listan till så många polisen har budget att DNA-testa.

En ytterligare DNA-analys visar att mördaren hade en ovanlig genetisk variation. Analytiker på polisens labb räknar ut att mördarens släktingar också bör ha denna variation. Detta banar väg för en ny banbrytande metod.

Sedan 1995 har brittiska polisen samlat in DNA från brottslingar och genom att slå i det registret hoppas utredningen hitta en av mördarens släktingar. Polisen får träff! En lokal biltjuv visar stor likheter med mördarens DNA. Dock är biltjuven inte mördaren då han bara var sju år vid tillfället.


Vill du knäcka ett cold case? Testa att lös ett riktigt fall från 1907 – lös styckmordet på den svenska änkan i Monte Carlo a sunny place for shady people


Mördaren död? En grav öppnas

Testerna visar att biltjuvens pappa är Joseph Kappen. Tyvärr kan polisen inte kräva att få tag på hans DNA eftersom han dog i lungcancer tio år tidigare. Om inte de gör något kontroversiellt.

För att få tag på Kappens DNA behöver labbet öppna hans grav och ta ett DNA-prov från Kappens lik. En ansökan lämnas in.

Joseph Kappen - Saturday Night Strangler, cirka 1973

Bild på Joseph Kappen ca 1973. Bild: wikipedia

Polisens får sin ansökan godkänd. När grävskopan börjar gräva i Kappens grav dundrar åskan till över kyrkogården. Passerande tar det som ett tecken på att ”polisen gräver fram ondskan”. Efter provtagning visar det sig att Kappens DNA matchar med Saturday Nights Stranglers.

Fallet som gäckat polisen i 30 år är nu löst.

Brittisk polis blir historisk när de löser fallet med Saturday Night Strangler, Kappen är den första seriemördaren som tas fast användning av familjärt DNA avslöjat.

Utredningen visade också att det alibi Joseph Kappen fått för dubbelmordet var falskt. Hans fru hade känt sig tvingad av sin våldsamme man att ge honom ett alibi när polisen förhörde henne.

karta över Saturday Night Strangler offer och misstänkt offer

Karta från wikipedia som visar var Kappen bodde (orange), var Hughes & Floyd samt Newton hittade (rött), samt var Mulcahy hittade (grönt).

Det olösta mordet på Maureen Mulcahy – offer för Saturday Night Strangler?

Det finns inga säkra bevis på att Joseph Kappen mördade efter september 1973 men han är misstänkt i mordet på Maureen Mulcahy i februari 1976. Hon hittade strypt ett par kilometer från Kappens bostad. Det finns vittnesmål som pekar mot Kappen men inget DNA har kunnat påvisas från Maureen Mulcahys kläder eller kropp när utredningen gjordes i början på 2000-talet.

Det finns däremot forskare som 2020 hävdade i ett BBC-program att DNA-tekniken nu nått så långt att möjligheter skulle finnas att få fram DNA.

Andra fall

Kappen är misstänkt i bortrövande av en nioårig flicka 1973 men den utredningens huvudspår är en annan känd barnkidnappare som nu sitter i fängelse.

Tv-serier om fallet

”Steeltown murders” är en BBC-producerad dramaserie om Saturday Night Strangler som handlar om fallet både på 70-talet och den nyöppnade utredningen. Kriminalserien finns på SVT Play som ”Seriemördaren i Wales”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *