Tartan Noir – skotska deckare som du ska plöja i sommar!

Skotska deckarförfattare – Tartan Noir – är oerhört populära i Sverige. Kanske har det med att den nordiska genren Nordic Noir är väldigt lik den skotska krimtraditionen – Tartan Noir (”skotskrutigt mörker”). Beror det på att Skottlands natur påminner så mycket om Skandinaviens? Eller är det  bara råheten i den skotska krimlitteraturen som lockar oss? I den här artikeln tipsar Håkan från Mystery Games om sina skotska favorit deckarförfattare att läsa i sommarnatten.

PETER MAY – Lewis-triologin

Lewis-triologin är historien om poliskommissarien Fin Macleod som återvänder till sin barndoms ö Isle of Lewis. Ön ligger isolerad i de Yttre Hebriderna. Det är ett kargt torvlandskap, en pinnande havsvind och ett regn som tycks ha tyglat befolkningen på den lilla ön i generationer. När man läser böckerna så är det nästan som att man hör havets rasande vågor slå mot klipporna. Men människorna på ön är inte bara tyglade av naturen – dom är också kuvade av en sträng kalvinistisk Presbyterianism. Peter May berättar det snyggt. Åh ena sidan får vi följa en mordhistorier ur den hemvändande poliskommissarien ögon, åh andra sidan får vi följa historier ur den unge Fin Macleods ögon när han växer upp. Det är en vacker nostalgisk skildring – samtidigt som den är den är oerhört mörk. 

VAL McDERMID – ”Mord i sinnet”

Val McDermid är en av Storbritanniens absolut mest produktiva deckarförfattare. McDermid är författaren till böckerna bakom till TV-succén ”Mord i sinnet” (Wire in the blod) som visades på TV4 i början av 2000-talet. ”Mord i sinnet” blev ikonisk. Det beror bland annat på hur vi som läsare och tittare fick följa med in u psykologen Tony Hills hjärna medan han löste dom mest fasansfulla fallen tillsammans med poliskommissarie Carol Jordan. Under 90-talet och början 2000-talets var kriminalserier fulla av psykologer, specialister och profilerade – men ”Mord i sinnet” var en av dom serier som gjorde formatet allra bäst. TV-serien är ikonisk – men böckerna är ännu bättre. Böckerna om Tony Hill och Carol Jordan är oerhört råa och mörka. 

Val McDermid har själv självt sagt i en intervju att hon vill skildra våld realistiskt. ”Att skildra det så verkligt som möjligt fyller en funktion. Man får en klarare bild både av brottslingen och av hur den mördades anhöriga drabbas.” (Aftonbladet) Vårt tips är att börja serien från början med att Sjöjungfrun sjöng sin sång. När du läst bokserien – börja streama TV:e serien!

IAN RANKIN – Den hängande trädgården

En hårdkokt polis, hänsynslösa brottslingar,  i ett nattsvart Edinburgh – kan det bli mer Tartan Noir? Ian Rankins huvudkaraktär John Rebus befinner sig i krig. Inte bara mot kriminella utan även mot polischefer. Han har alkoholproblem, han har svårt att behålla några som helst varaktiga relationer. John Rebus hade bli en trött poliskliché om det inte vore för dom välskrivna intrigerna, miljöerna och att böckerna är fulla med musikreferenser.

Var ska du börja läsa Ian Rankin? Du behöver inte börja läsa från början av serien. Faktum är att när Ian Rankins böcker började ges ut i Sverige, så valde förlaget att börja ge ut från bok åtta Svarta Sinnen. Vilket kanske är förvirrande. Men sannolikt kan utgivningsordningen i Sverige haft att göra med de engelska TV:e-versionerna av böckerna, som började just med bok åtta. Idag har du dock möjlighet att börja från början eftersom Modernista förlag precis börjat ge ut böckerna från början – i rätt ordning. Om du inte vill börja från början så skulle jag rekommendera att börja läsa Den hängande trädgården som är full med musikaliska referenser till the Cure.

Ian Rankin har inte bara skrivit deckare han är också författare till den grafiska standalone novellen Hellblazer Dark Entries.

DENISE MINA – Döden i Garnethill

Garnethill är inte bara en risig stadsdel i Glasgow. Det är också skådeplatsen för Denise Minas  Garnethill-trilogi. Miljön och tidsandan från 90-talet är oerhört mörk. Denise Minas Glasgow kantas av missbruk, mord och psykisk ohälsa. Precis som det riktiga Glasgow under sent 80- och 90-tal. Mina började skriva bokserien samtidigt som hon jobbade på en avhandling inom kriminologi som behandlade psykisk ohälsa bland kvinnliga förbryttare. Och det är precis där vi finner huvudpersonen i böckerna – Maureen O’Donnell som har varit intagen på mentalsjukhus och nu står anklagad för ett bestialiskt mord på sin älskare. Febrilt kämpar hon för att ta reda på sanningen. Hon kan inte lita polisen, hon kan inte lita på psykiatrin och hon kan inte hon lita på sina egna minnen av mordnatten. Ska du läsa en enda deckare i sommar, ska du läsa första boken i serien: Död i Garnethill (finns också utgiven under namnet: Garnethill ).

Utöver att vara kriminolog och deckarförfattare är Denise Mina och författare till flera grafiska serier. Bland dom kändaste är hennes serieadaption av Stig Larssons Milleniumtrilogin Som med Denise Minas manus blir oerhört mörk och rapp – och alldeles fantastiskt. Denise Mina har också skrivit manus till serietidningen till Hellblazer som finns sammanfattade i två samlingsalbum:  Empathy is the Enemy & Red Right Hand.

/Håkan

Ps: Om du gillar mörkret och råheten i våra deckartips – så tror vi att du kommer älska vårt senaste true crime spel ”Mysteriet i Monte Carlo”. Franska Rivierian lär ha varit en av den skotska Tartan Noir författaren Robert Louis Stevenson (Dr Jekyll och mr Hyde, 1886 ) favoritresmål. Men som spelare i spelet ”Mysteriet i Monte Carlo” besöker du och dina vänner inte orten som turister – utan som detektiver. Författaren Somerset Maugham kallade Monte Carlo för ”a sunny place for shady people” i början av 1900-talet.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kanske en annan gång