Ulf Olssons mordteckningar i tv

Ulf Olsson, mannen som mördade Helené Nilsson och Jannica Ekblad medverkar i en dokumentär på SVT fyra år efter morden. Dokumentären heter Kronofogden kommer – vems är skulden? Vad fogden inte vet är att det hänger två riktigt obehagliga teckningar på väggen.

Bild från SVT

När kronofogden kliver in genom dörren är det en torftig etta som tittaren får se. Inga möbler och endast en madrass på golvet. Besökaren får en kökslåda ställd på högkant att sitta på, någon stol verkar inte finnas. Det är bakom kronofogden det sitter en samling teckningar varav två är extra intressanta. Ulf Olssons betyg i skolan var medelmåttiga utom i just teckning där han ansågs vara riktigt duktig.

Det är en skatteskuld som ska mannen ska driva in, Ulf går på socialbidrag och har varit arbetslös i sex månader så han har inga pengar. I lägenheten finns ingenting att utmäta och det kronofogden konstaterar att vare sig hunden eller radioapparaten har något värde.

”De får du behålla” säger den gråhåriga mannen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-11.png
I True Crime-dramat Jakten på en mördare får man följa polisens arbete för att fånga Helene Nilsson och Jannika Ekblads mördare. I en scen rullar dokumentären från 1994 i bakgrunden när utredaren Per-Åke Åkesson läser detaljer i mordfallen.

Ulf Olssons teckningar

Den ena teckningen visar en hand som håller i en tråd, i andra änden dinglar en hjälplös flicka. Överst i bilden skymtar något som ser ut som en plastsäck. Tidningen Expressen pekar ut detta som mördarens offer Helene Nilsson.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image.png

Expressen påpekar att den andra teckningen stämmer överens med hur polisen hittade Jannika Ekblad. Teckningen visar en orm som slingrar sig upp för en naken kvinnas ben. Positionen ligger i är huvudet åt sidan och händerna korsade över bröstet.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-1.png

Detta är inte enda gången Ulf Olsson tecknat våldsamt, socialtjänsten i Malmö vittnar om att andra grova teckningar i tidningen SVD. Till socialtjänsten berättar han att vill göra barn illa för att ”för att någon skulle få känna hur illa han mått, hur illa han haft det.”

När man läser om vad mördaren gjort är det skönt att veta att Ulf Olsson fångades in, dömdes och att offren får vila i frid. Förhoppningsvis fick offrens nära och kära någon slags lättnad i att veta vad som hände deras anhöriga.


Här hittar du dokumentären Ulf Olsson medverkar i, från och med 1:40 till cirka 3:30 är kronofogden i hans lägenhet.

Jakten på en mördare på SVT handlar om hur polisen fångade Jannika Ekblad och Helene Nilssons mördare. Serien är full av samtidskommentarer såsom 90-talskrisen, Pensionsreformen, 70-talets industrikris – vi har listat alla här.

Expressens tematidning om mordet på Helene finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *