Zodiac Killer, Escape room-recension

Vem som är The Zodiac Killer är fortfarande ett olöst mysterium men det finns en hel del teorier… Hos Escape room-företaget Fox in a box i Malmö finns nu möjlighet att prova själv att lösa True Crime-fallet. Rummet finns redan i Stockholm så vi åkte dit för att spela det och kunna recensera det innan det öppnar i Malmö december 2020.

INGA SPOILERS! Du kan lugnt läsa recensionen utan att vi spoilar rummet för dig.

Vem var The Zodiac Killer?

Seriemördaren var aktiv i Kalifornien i USA. De två första offren för mördaren var ett par high school studenter ute på dejt. De har parkerat på en enslig väg när en bil kör upp bredvid dem, under pistolhot tvingar dem ur bilen och avrättar dem. Detta dubbelmord blir starten på polisens av utredning av vad som kom att kalla ”The Zodiac killer”.

Ett år senare blir två till ungdomar på dejt avrättade under liknande omständigheter. Efteråt ringer mördaren till polisen:

– Jag vill anmäla ett dubbelmord. Om du åker en mile på Columbus Parkway så kommer du att hitta ungdomarna i en brun bil. De är skjutna med en niomillimeters Luger-pistol. Jag dödade också de två ungdomarna förra året. Hej då.

Lite senare får tre dagstidningar nästan identiska handskrivna brev av någon som presenterar sig som mördaren. Breven innehöll detaljer kring morden samt en tredjedels kod till varje tidning som skulle sättas ihop, om man knäckte den så skulle mördarens identitet avslöjas, mördaren krävde att den skulle publiceras på förstasidan vilket tidningarna gjorde…

THE CODE SOLUTIONS BY ZODIAC - ZODIAC CIPHERS

Vill du läsa mer om morden har Expressen en bra sammanfattning här.

Escape room med Zodiak killer tema


När ni kommer till Fox in a Box i Malmö kommer ni till en lobby där spelledaren tar emot er och förklarar reglerna. Ni är infångande av en seriemördare och fastbundna i hans gömställe. För er gäller det att fly innan han kommer tillbaka, annars… Ja, du fattar. 60 minuter har ni på er.

Det gäller för dig och ditt team att ta reda på om det är en copy cat eller den riktiga Zodiac killern som ni har att göra med. Och för att att avgöra det, var så säker på att en del av hans symboler ovan kommer återkomma.

Tips för att lyckas

Ni kommer bindas fast i ett väldigt spartanskt rum där det gäller att verkligen vara detaljorienterad. Som vanligt i ett escape room gäller det att leta noggrant och titta på varje pryl noggrant och ställa sig frågan: är detta en prydnad eller kan jag använda det? Kan det användas på ett annat sätt än vad man först tänker sig? Sångaren Ani DiFranco tänkte nog inte på escape rooms när hon skrev: ”’Cause every tool is a weapon –
If you hold it right.”
men det är ett ordspråk som hjälper det team som vill ta sig in på high score-listan.

I rummet är samarbetet verkligen viktigt för de lag som inte vill spela hela rummet fastbundet… Var noga med att kommunicera med varandra i början och lägg de saker som är av intresse på ett ställe och de saker som är använda och ”oviktiga” på ett annat.

Vi spelade rummet på två spelare och vår upplevelse var att det var 1 – 2 hjärnor som saknades i rummet för att klara det. Alltså: rummet är rikt på kluringar och alla i rummet kommer ha någonting att göra. För oss spelade det ingen roll att vi inte klarade det: spelledaren gick igenom rummet med oss och vi fick se allting.


Vill du värma upp geniknölarna kan du läsa mer om Zodiac killers schiffer här. Här bokar Zodiac Killer hos Fox In A Box och här finns trailern.

Vi har recenserat andra escape rooms i Malmö, bland annat: The Last Hand – The Alley och Irene Adler – Sherlocked . Vill du spela ett escape room du kan ta med dig rekommenderar vi Farao’s grav eller prova vårt utomhus escape game i 1920-talets Malmö.

Missa ingenting!

Varannan torsdag mejlar vi ut ett nyhetsbrev med bland annat ett historiskt mord och en spelrecension som kan vara ett escape room eller ett annat spel, skriv upp dig!

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *